Vraagprijs versus Bieden vanaf

Bieden vanaf prijs; succesvolle strategie of risicovolle gok?

Sinds een aantal jaar wordt er op de Nederlandse huizenmarkt met een nieuwe verkoopstrategie gewerkt. Stonden woningen voorheen altijd te koop tegen een vraagprijs, tegenwoordig kunnen ze ook tegen een bieden vanaf prijs worden aangeboden. Bij een bieden vanaf prijs wordt een minimumprijs getoond en kunnen (meerdere) geïnteresseerden voor een bepaalde einddatum hun maximale bod uitbrengen.

De verkoper hoopt natuurlijk dat het hoogste bod zo ver mogelijk boven de bieden vanaf prijs ligt, zodat hij zijn woning voor een mooi bedrag kan verkopen. Op papier een duidelijk verhaal. Maar in de praktijk kleven er toch wel wat bezwaren aan de steeds vaker gebruikte bieden vanaf strategie.

Beste verkoopstrategie voor iedereen verschillend

Voor elke woningverkoop geldt dat er goed nagedacht moet worden over de te volgen verkoopstrategie. Er zijn talloze factoren waar men rekening mee moet houden. De huidige marktsituatie speelt natuurlijk een bepalende rol, maar kan per regio en segment verschillen. Terwijl de markt in de Randstad oververhit lijkt, kan deze in de dunner bevolkte regio’s juist nagenoeg stilliggen. En waar eengezinswoningen als warme broodjes over de toonbank gaan, blijven huizen in het hogere segment misschien juist langer in de verkoop staan. Het kiezen van de juiste verkoopstrategie is dan ook voor elke woning verschillend. Daarnaast speelt de persoonlijke situatie van de verkoper ook een rol. Is er haast bij de verkoop? Hoeveel financiële ruimte is er om te onderhandelen? Ook deze zaken moeten zorgvuldig worden bekeken voor de juiste strategie kan worden bepaald.

Meer publiek, maar zit de juiste koper ertussen?

Wanneer een woning wordt aangeboden tegen een bieden vanaf prijs, wil dat zeggen dat de verkoper tenminste dat bedrag voor zijn huis wil hebben. Tenminste, want de bedoeling is natuurlijk dat de uiteindelijke verkoopprijs daar zo ver mogelijk boven ligt. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Met een bieden vanaf prijs wordt over het algemeen een groter publiek aangetrokken, dan met een duidelijke vraagprijs. Maar een deel van die geïnteresseerden, zal een hoger bedrag niet eens kunnen betalen. De bieden vanaf prijs kan immers de indruk wekken dat de verkoper daarmee tevreden zal zijn, waardoor substantieel hogere biedingen uit zullen blijven.

Transparantie werkt tegen

Hoewel het idee achter de bieden vanaf prijs is, dat gegadigden tegen elkaar op gaan bieden, werkt dat alleen bij woningen die goed in de markt liggen. Huizen die minder courant zijn, zullen per definitie minder geïnteresseerden trekken, waardoor het gevaar bestaat dat er slechts een of twee (lage) biedingen worden uitgebracht. Alsnog de minimumprijs verhogen of de strategie veranderen naar een vraagprijs is risicovol. Immers, dankzij huizensites als Funda, is de oorspronkelijke prijs voor iedereen inzichtelijk en daarmee de kans groot dat daar niet overheen geboden wordt. Transparantie kan op deze manier dus tegen gaan werken. 

Bieden vanaf alleen gunstig in overspannen markt

Uit wetenschappelijk onderzoek naar strategieën voor woningverkoop (Pillen 2015) is naar voren gekomen dat bieden vanaf vrijwel alleen gunstig uitpakt in een overspannen markt en dan vooral effect heeft op de verkooptijd. Als er veel kapers op de kust zijn en men snel moet reageren om überhaupt kans te maken, zijn mensen eerder geneigd een hoog bod uit te brengen. Echter, het onderzoek toont ook aan dat de uiteindelijke opbrengst van een woning met een bieden vanaf prijs gemiddeld toch zo’n 4,4% lager ligt dan bij het hanteren van een reguliere vraagprijs. Dat verschil wordt nog groter wanneer de situatie op de woningmarkt stabiliseert. Kopers kunnen dan rustig de tijd nemen, voorzichtiger bieden en meerdere ijzers in het vuur houden. In dat geval zal een vraagprijs bijna altijd tot een hogere verkoopprijs leiden dan een bieden vanaf prijs.

Advies van uw erkende Van Dullink NMV Makelaar

Voor een goed advies ten aanzien van de verkoopstrategie van uw woning kunt u terecht bij Van Dullink NVM Makelaars. Het team van ervaren medewerkers houdt voor u de markt scherp in de gaten en weet alles over woningverkoop in de regio Lansingerland. Samen met uw makelaar bepaalt u het traject dat voor u het beste resultaat oplevert. 

Bent u van plan uw woning te gaan verkopen?

Neem dan contact op met Van Dullink Makelaars voor een waardebepaling en een verkoopadvies. Dit kan op nummer 010-5114455 of via het contactformulier op de website.