Inbraakpreventietips

10 tips tegen inbraak tijdens uw vakantie

U moet er toch niet aan denken. Na een heerlijke vakantie thuiskomen en ontdekken dat er tijdens uw afwezigheid spullen zijn ontvreemd uit uw woning. Met deze 10 tips verkleint u het risico op inbraak aanzienlijk.

  1. Het ligt natuurlijk voor de hand, maar zorg voor goede sloten en laat geen ramen op een kiertje staan. Zelfs niet op de bovenverdieping. Vergeet ook de schuifpui niet. Deze is vaak inbraakgevoelig, maar kan simpel geblokkeerd worden door een stok tussen de rails aan de binnenkant te leggen.
  2. Wek de indruk dat er iemand thuis is door een tijdschakelaar op diverse lampen te zetten. Laat ze op verschillende tijden en plaatsen aan- en uitgaan. Doe de gordijnen niet helemaal dicht, maar zorg ook niet voor al te veel inkijk.
  3. Spreek met buren af dat ze de post van de mat halen en geen krantjes uit de brievenbus laten steken. Kunnen ze meteen ook de plantjes even water geven.
  4. Heeft u een oprit en gaat u zelf met de auto weg? Vraag dan iemand uit de buurt af en toe een auto voor uw deur te zetten.
  5. Uw huis lijkt bewoond als u het niet al te netjes achterlaat. Hier en daar wat speelgoed op de grond, een opengeslagen krant, een paar koffiekopjes en een ontbijtbordje op tafel wekken al gauw de indruk dat u elk moment kunt binnenkomen.
  6. Houd kostbaarheden wel uit het zicht en laat bijvoorbeeld geen laptop op tafel liggen. Waardevolle spullen als sieraden kunt u het beste in een vaste kluis opbergen of gedurende uw vakantie bij thuisblijvende familieleden in bewaring geven.
  7. Inbrekers vermijden huizen waar honden wonen. Ook als u geen hond heeft, kan een bordje met ‘Hier waak ik’ er al voor zorgen dat onverlaten uw woning voor de zekerheid toch maar links laten liggen.
  8. Zorg ook voor een stukje sociale controle. Maak een WhatsApp-groep aan voor uw straat en laat het zicht op uw deuren niet belemmeren door struiken, bomen of een defecte buitenlamp.
  9. Houd uw koffer anoniem. Zeker als u met het vliegtuig, de trein of de bus op vakantie gaat, is het aan te raden uw huisadres niet op het kofferlabel te zetten. Terwijl u op uw vertrek staat te wachten, kunnen kwaadwillenden direct zien, welke woning leeg achterblijft.
  10. En last but not least: deel niet alles op social media. Zeker niet als uw account niet afgeschermd is voor vreemde ogen. Een zonnige foto op een tropisch strand en de melding dat u nog twee weken blijft genieten, is een duidelijke uitnodiging voor ongewenste bezoekers.

Neem vooral de tijd om bovenstaande adviezen op te volgen. Op het laatste moment nog een tijdschakelaar moeten installeren of een buitenlamp moeten vervangen, zorgt alleen maar voor extra stress. Loop de dag voor vertrek nog even rustig door uw huis om alles te controleren, dan weet u zeker dat u met een gerust hart van uw welverdiende vakantie kunt gaan genieten.

Fijne zomer!