Huis kopen in 2021?

Huis kopen in 2021? Deze ontwikkelingen hebben invloed op het financiële plaatje

Wie van plan is in 2021 een nieuwe woning te kopen, moet rekening houden met een aantal ontwikkelingen, die van invloed zijn op het financiële plaatje. Kopers doen er goed aan zich niet alleen blind te staren op de vraagprijs, maar ook te kijken naar de plaatselijke markt, de gemeentelijke belastingen en de overheidsmaatregelen.

Huizenprijzen blijven stijgen
Wat huizenprijzen betreft zet de trend van de afgelopen 5 jaar zich in stijgende lijn voort. In het laatste kwartaal van 2020 zorgde het gemiddelde van €365.000 (een stijging van meer dan 11% op jaarbasis) voor een nieuw record. Een record dat waarschijnlijk in 2021 alweer gebroken gaat worden. Oorzaak is het gebrek aan nieuwbouwwoningen. Door de krapte op de huizenmarkt (een probleem dat al jaren speelt) wordt het aanbod steeds vaker onbetaalbaar. Met name voor starters.

Hogere WOZ-waarde
Door stijgende huizenprijzen gaat ook de WOZ-waarde omhoog. Verwacht wordt dat dit in 2021 met ongeveer 8% zal zijn. Hoewel een hoge(re) waarde ook voordelen kan hebben, denk aan een betere verkoopprijs of een lagere hypotheekrente, vormt de WOZ-waarde ook het uitgangspunt voor verschillende belastingen. De OZB (onroerendzaakbelasting) bijvoorbeeld is een vast percentage van de WOZ-waarde. Elke gemeente kan dat percentage zelf bepalen. In Lansingerland gaat het OZB-tarief weliswaar iets omlaag (0,09530% i.p.v. 0,10030% in 2020), maar door de gestegen huizenprijzen en WOZ-waarden moet een huiseigenaar vaak per saldo toch meer aan OZB betalen.

Lokale belastingen Lansingerland omhoog
Naast de OZB heft de gemeente nog een aantal andere belastingen, zoals afvalstoffenheffing, rioolheffing en hondenbelasting. In Lansingerland gaan deze tarieven allemaal omhoog. Bij de rioolheffing en de hondenbelasting gaat het ‘slechts’ om zo’n 1,6%. De afvalstoffenheffing daarentegen stijgt behoorlijk, namelijk met maar liefst 5%. Dit laatste is een landelijk verschijnsel en heeft te maken met verhoogde kosten voor inzameling en verwerking. Daarnaast levert ingezameld plastic en papier ook steeds minder op.

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor jonge kopers
Is er dan alleen maar slecht nieuws voor mensen die in 2021 een huis willen kopen? Gelukkig niet! Dankzij de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor kopers tussen de 18 en 35 jaar is deze groep in 2021 aanzienlijk goedkoper uit. Het is een van de maatregelen waarmee de overheid starters betere kansen wil geven. De regeling ging op 1 januari 2021 van kracht en was voor veel kopers reden om de overdracht pas na die datum te laten plaatsvinden. Overigens worden de voorwaarden per 1 april 2021 wel iets aangepast. Vanaf die datum geldt namelijk een maximale koopsom van €400.000 om voor de vrijstelling in aanmerking te komen.

Ons team staat klaar met deskundig advies
In 2021 op zoek naar een nieuw huis of van plan uw huidige woning te verkopen? Het team van Van Dullink NVM Makelaars helpt u graag! Wij geven deskundig advies over de mogelijkheden en begeleiden u bij het gehele traject. Maak vrijblijvend een afspraak via het contactformulier of het telefoonnummer op deze site.