Geen hogere opbrengst met een bieden vanaf-strategie.

Het is één van de door verkopers meest gestelde vragen en daarom al een aantal keer in onze blogs aan de orde gekomen. Levert een bieden vanaf-prijs nou wel of niet een hogere opbrengst op? Helaas is het antwoord: niet. Hoe dat komt en waarom je toch beter een gewone (realistische!) vraagprijs kunt hanteren, is onderzocht door Joost Bouman van de Universiteit Groningen i.s.m. de researchafdeling van overkoepelende vastgoedorganisatie Dynamis.

Hoe werkt een bieden vanaf-prijs?

Bij een bieden vanaf-strategie is de getoonde prijs slechts een startpunt voor onderhandelingen. Het is de bedoeling dat de uiteindelijke transactiesom hier (aanzienlijk) boven ligt. Waar het op neer komt, is dat alle geïnteresseerden vóór een bepaalde deadline een bod uitbrengen. De verkoper kan er vervolgens één (meestal het hoogste) accepteren. Omdat de bieden vanaf-prijs laag is, komt de woning bij een groter publiek in beeld. Dat lijkt gunstig voor de verkoopprijs. Meer gegadigden betekent immers meer concurrentie. En in de jacht op hun droomhuis blijven kopers de concurrentie alleen voor door hoger te bieden, toch?

Het verschil tussen zoekopdracht en besteedbaar budget

Als alle potentiële kopers weten hoe de bieden vanaf-strategie werkt, is de kans op meerdere kandidaten en hogere biedingen zeker aanwezig. Deze mensen laten zich immers niet misleiden door een lage startprijs. Zij houden er in hun zoektocht al rekening mee dat er flink meer geboden moet worden. Maar het onderzoek van Bouman wijst uit dat de realiteit anders is. De meeste mensen geven in hun zoekopdracht als filter hun maximale budget op. Huizensites als Funda laten vervolgens alle woningen zien, waarbij deze maximumprijs genoemd wordt. Ook als dat de startprijs is van een bieden vanaf-woning, iets wat men zich vaak niet realiseert. Het animo voor een dergelijke woning is dan groot, omdat men denkt een koopje te bemachtigen.

Duidelijkheid loont

De bieden vanaf-strategie lokt dus wel meer mensen, maar dat zijn veelal niet de mensen die ook daadwerkelijk het gewenste bedrag kunnen betalen. Onnodige bezichtigingen en teleurstellende biedingen komen dan ook geregeld voor. Uiteindelijk blijken woningen, die oorspronkelijk met een bieden vanaf-prijs in de markt zijn gezet, nauwelijks meer op te brengen dan het gestelde minimum. Bij een realistische ‘traditionele’ vraagprijs vermijd je dit soort misverstanden. Iedere potentiële koper heeft een richtlijn om zich aan vast te houden. Afhankelijk van de marktsituatie is de marge voor over-of onderbieden veel duidelijker. Hierdoor zitten koper en verkoper sneller op één lijn en leidt een serieus bod in de meeste gevallen tot een hogere opbrengst.

Waarom wordt de bieden vanaf-strategie dan toch steeds vaker toegepast?

Uit het onderzoek van Bouman en Dynamis blijkt dat de bieden vanaf-strategie de laatste jaren steeds vaker wordt toegepast, inmiddels al in 7% van de gevallen. Aangezien het erop lijkt dat makelaars deze strategie vooral gebruiken bij woningen met een lager afwerkingsniveau, kan het een tactiek zijn om huizen populairder te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Inmiddels wordt het succesverhaal van de bieden vanaf-strategie steeds vaker onderzocht én ontkracht. Daarmee kan het argument over een positieve invloed op de verkoopprijs inmiddels naar het land der fabelen worden verwezen. Het is nog altijd de krapte op de woningmarkt, die het meeste effect heeft op de huizenprijzen.

Slim zoeken, verstandig kopen

Wie van plan is een nieuwe woning te kopen, doet er goed aan vooraf inzage te krijgen in de financieringsmogelijkheden. Met duidelijkheid over het te besteden bedrag kan men gericht zoeken naar het ideale huis. Door een scheiding te maken tussen eisen en wensen en zoekfilters daarop aan te passen, loop je minder risico boven budget uit te komen. Een handige tip is ook om iets onder je maximaal besteedbare bedrag te zoeken. Dan heb je altijd nog de mogelijkheid om boven de vraagprijs te bieden als je de perfecte woning gevonden hebt.

Van Dullink NVM Makelaars weet precies wat er speelt in Lansingerland en houdt de markt scherp in de gaten. Met hun uitgebreide kennis en ervaring kunnen onze makelaars het gehele verkoop- of aankooptraject begeleiden. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Bel met 010-5114455 of vul het contactformulier in op de website.