Wat betekent de transitie naar gasloos voor woningen in Lansingerland?
Nagenoeg alle woningen in Nederland zijn aangesloten op het aardgasnet. Dit was tot voor kort zelfs wettelijk verplicht. Echter, met de ondertekening van het Klimaatakkoord van Parijs heeft de politiek zich tot doel gesteld de uitstoot van CO² en daarmee de opwarming van de aarde drastisch te verminderen.
Aangezien de verbranding van aardgas voor een groot deel verantwoordelijk is voor de schadelijke CO²-uitstoot, moeten daarom alle woningen in 2050 volledig om zijn naar een duurzame energievoorziening. Voor de gemeente Lansingerland betekent dit dat ruim 30.000 woningen in de toekomst van gas los moeten zijn.
Energieneutrale nieuwbouw
Voor nog te ontwikkelen nieuwbouw is de transitie naar energieneutraal wonen relatief eenvoudig te realiseren. In plaats van met aardgas kunnen woningen nu al verwarmd worden door het gebruik van zonnepanelen en de installatie van een warmtepomp. Een mooi voorbeeld hiervan is Het Rijk van Rodenrijs, waar in 2019 negen duurzaam verwarmde huizen worden opgeleverd. Van de ruim 5000 woningen die de komende jaren nog gerealiseerd gaan worden in Lansingerland, zal een steeds groter percentage duurzaam verwarmd worden. In 2024 mogen er zelfs helemaal geen nieuwbouwwoningen meer met aardgas opgeleverd worden. De grootste uitdaging zit dan ook in de overgang naar gasloos van de reeds bestaande huizen.
Bewustwording
Hoewel de meeste mensen het woord ‘gasloos’ al wel eens hebben horen vallen, blijkt uit onderzoek dat een zeer grote groep niet precies weet wat de term voor hen betekent. Een stukje bewustwording is daarom zeker op zijn plaats. Vandaag genomen beslissingen kunnen immers prijzige gevolgen hebben voor de toekomst. Bij de koop van een nieuwbouwwoning is een investering in een duurzame energievoorziening zeker aan te raden. Een gasaansluiting is bij oplevering al niet meer van deze tijd en zal op den duur toch vervangen moeten worden. Maar ook eigenaren van bestaande woningen doen er goed aan nu al rekening te houden met een gasloze toekomst. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken bijvoorbeeld, wanneer er een beslissing genomen moet worden over koken op gas of op elektra.
Voorbereid op een duurzame toekomst
Van Dullink NVM Makelaars zet zich al jaren in voor duurzame woningbouw. Bij nieuwbouw wordt al in een vroeg stadium met de projectontwikkelaar bekeken op welke manier de woningen toekomstbestendig gemaakt kunnen worden. Maar ook bij de aan- en verkoop van bestaande huizen, wordt gelet op de energiezuinigheid van het pand. Sinds een aantal jaar is iedere huiseigenaar verplicht een recent energielabel van de woning te overhandigen aan de nieuwe bewoners. Dit label laat niet alleen zien hoe zuinig een woning is met energieverbruik, maar ook welke verbeteringen er op dat gebied nog mogelijk zijn. Woningen die van gas los zijn, hebben vrijwel altijd een energielabel A++. Behalve dat ze zeer gewild zijn, sneller verkocht worden en een hogere prijs opleveren, kunnen ze ook hypotheekvoordelen met zich meebrengen. Voor meer informatie over duurzaam wonen in een van onze nieuwbouwprojecten kunt u contact met ons opnemen via 010-511 44 55.