Eerst kopen dan verkopen

Eerst verkopen, dan kopen. Of toch andersom?
Uit onlangs gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster blijkt dat de prijzen van bestaande koopwoningen in juli van dit jaar bijna 10% zijn gestegen t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Met name in de Randstad zijn dat de hoogste prijzen ooit gemeten.

Consequentie hiervan is dat het consumentenvertrouwen in de huizenmarkt sterk is toegenomen. Mensen durven weer te wachten met de verkoop van hun woning en gaan eerst op zoek naar de ideale nieuwe stek. Maar is dat nou wel zo verstandig? De kans op het vinden van een droomhuis is misschien groter, maar het risico op dubbele woonlasten ook.

Persoonlijke situatie in kaart brengen
Op het moment dat mogelijke verhuisplannen zich aandienen, is het verstandig eerst uw persoonlijke situatie in kaart te brengen. Wilt u groter of juist goedkoper gaan wonen? Blijft u in de buurt of krijgt u te maken met de huizenmarkt in een ander deel van het land? Hoeveel kunt u lenen en heeft u genoeg spaargeld om eventuele dubbele lasten tijdelijk te overbruggen? U kunt zelfs al een verkoopadvies of waardebepaling aanvragen voor uw huidige woning, zodat u weet wat u ongeveer aan opbrengst kunt verwachten. Pas als u weet waar u staat en waar u naartoe wilt, kunt u een weloverwogen beslissing nemen.

Wanneer kunt u beter eerst verkopen?

  • Als u er niet zeker van bent dat uw huis snel verkocht zal zijn. Bijvoorbeeld omdat het achterstallig onderhoud heeft, niet zo gunstig gelegen is of veel concurrentie heeft in de buurt. Eerst verkopen kan veel rust geven, omdat u niet hoeft te vrezen voor dubbele woonlasten.
  • Als u groter wilt gaan wonen en het besteedbare budget afhangt van de opbrengst van uw huidige woning. Door eerst te verkopen weet u precies wat uw mogelijkheden zijn.
  • Als u niet zeker weet of uw huis genoeg overwaarde heeft voor een overbruggingskrediet. Dan kunt u beter geen risico nemen en wachten tot uw woning verkocht is, voordat u op zoek gaat naar een nieuw huis.

Wanneer kunt u net zo goed eerst kopen?

  • Als u weet dat uw huis goed in de markt ligt. Bijvoorbeeld omdat de woning gunstig geprijsd is, prima onderhouden is en vergelijkbare woningen snel verkocht worden.
  • Als u kleiner wilt gaan wonen en met de overwaarde van uw huidige woning een eventueel overbruggingskrediet kunt bekostigen.
  • Als u een financiële buffer hebt om dubbele woonlasten op te kunnen vangen. Omdat u genoeg spaargeld achter de hand heeft of weet dat uw huidige woning veel overwaarde heeft.

Andere factoren die een rol spelen
Als u de beslissing neemt om eerst te kopen of eerst te verkopen, is het verstandig om het financiële plaatje in ogenschouw te nemen. Maar er spelen ook nog andere factoren een rol. Hoe zou u het bijvoorbeeld vinden om twee keer te moeten verhuizen? Eerst naar een huurhuis omdat de nieuwe bewoners van uw huis er snel in willen en u nog geen andere woning heeft gekocht. En wat doet u als uw droomhuis op de markt komt? Laat u dan alle zekerheden varen en slaat u direct toe met alle risico’s vandien?  

Advies inwinnen bij makelaar of hypotheekadviseur
In alle gevallen geldt dat u er goed aan doet voor de ver- of aankoop van uw woning advies in te winnen bij een makelaar of hypotheekadviseur. Van Dullink NVM Makelaars staan graag voor u klaar om met u de mogelijkheden te bespreken en uw huidige woning op verkoopwaarde te taxeren. Voor afspraken of verdere vragen zijn zij zowel op werkdagen als op zaterdag bereikbaar. Neemt u gerust contact op via het formulier op de site of bel met 010-5114455.