De meeste woningen worden aangeboden tegen een vraagprijs. Geïnteresseerden kunnen een bod op tafel leggen en daarmee het onderhandelingstraject ingaan. De verkoper hoopt natuurlijk zo dicht mogelijk bij de vraagprijs uit te komen en de koper daar zo ver mogelijk onder. Tegenwoordig zien we echter steeds vaker huizen met een bieden vanaf prijs.
Daarbij wordt er juist in tegenovergestelde richting gehandeld. Vanaf een door de verkopende partij vastgesteld minimum naar een zo hoog mogelijke opbrengst. Maar welke van deze methodes levert het meeste op? Zijn beide voor ieder huis geschikt? En wat voor invloed hebben zij op de gemiddelde verkooptijd?
Hoe werkt bieden vanaf?
Staat een woning te koop met een bieden vanaf prijs, dan wil dat zeggen dat de verkoper ten minste die prijs voor zijn huis wil hebben. Mensen die interesse hebben kunnen voor een vastgestelde datum hun uiterste bod neerleggen. Alle biedingen die binnen de termijn zijn uitgebracht, worden bekeken, waarna de verkoper de mogelijkheid heeft om met de hoogste bieder in zee te gaan. Bij huizen, die erg gewild zijn, is de kans vrij groot dat meerdere potentiele kopers zich melden en zich door de aanwezige concurrentie laten verleiden tot een substantieel hoger bod dan de initiële bieden vanaf prijs.
Voordelen van een minimumprijs
• De woning verschijnt in meer zoekresultaten. Dit leidt tot een grotere kans op bezichtigingen en biedingen.
• Het biedsysteem spoort geïnteresseerden aan om andere gegadigden voor te blijven door een hoger bod uit te brengen.
• De verkooptijd kan behoorlijk worden verkort bij een bieden vanaf prijs, omdat er direct een goed bod tussen kan zitten.
Nadelen bij de bieden vanaf methode?
• Een huis met een bieden vanaf prijs is zichtbaar in de zoekresultaten van mensen die dat bedrag als maximum hebben ingesteld. Zij tonen wel interesse, maar kunnen niet veel meer dan het genoemde minimum betalen.
• Een minimumprijs wekt de indruk dat dat bedrag voor de verkoper acceptabel is. Waarom zou men daar dan ver boven bieden?
• Bij moeilijk verkoopbare woningen komt het voor, dat de bieden vanaf prijs het enige en daarmee hoogste bod is. Verkopen is uiteraard niet verplicht, maar door de openbaarheid van de minimumprijs op Funda, zal een hoger bod waarschijnlijk ook in de toekomst uitblijven.
Dan toch maar de vraagprijs?
Het voordeel van de traditionele vraagprijs is dat de verkoper niet meteen in zijn kaarten laat kijken. Potentiele kopers hebben geen idee wat het minimumbedrag is, dat geaccepteerd zou worden. En bij het proces van onderhandelen komen nu eenmaal emoties kijken, waardoor mensen geneigd zijn hoger te bieden, dan zij in eerste instantie van plan waren. Als de vraagprijs reëel is, is de kans dat de uiteindelijke opbrengst daar in de buurt zit dan ook aanzienlijk.
De beste strategie voor u
Wat de beste strategie is voor de verkoop van uw woning hangt af van de gewildheid, de tijd die u ervoor heeft en de ruimte in de markt. Uw makelaar kan u daarover adviseren en samen met u het juiste traject bepalen.
Bent u van plan uw woning te gaan verkopen?
Neem dan contact op met Van Dullink Makelaars voor een waardebepaling en een verkoopadvies. Dit kan op nummer 010-5114455 of via het contactformulier op de website.