Verandering in de woningmarkt

Veranderingen in de woningmarkt
Vandaag te koop, binnen een dag alle bezichtigingen volgeboekt en na een week verkocht voor de hoofdprijs. Dat was een tijdlang de norm op de woningmarkt. Een droom voor huizenbezitters, een nachtmerrie voor kopers. Maar de markt normaliseert, ook in Lansingerland. Bij Van Dullink NVM Makelaars zien wij dit als een gezonde ontwikkeling. Een stabiele, evenwichtigere markt waarin de gekte plaatsmaakt voor gezond verstand. Maar wat betekent dat precies? En welke gevolgen hebben deze veranderingen voor verkopers en kopers? 

Stijgende hypotheekrente
Een belangrijke oorzaak van de stabilisatie is de stijgende hypotheekrente. Zorgde de lage rente tot voor kort nog voor financieel voordeel en soms zelfs lagere lasten bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek voor een groter huis, tegenwoordig kunnen kopers bijna wekelijks minder lenen. Dat is terug te zien in de biedingen, die steeds voorzichtiger worden. Huizen worden minder snel verkocht en doorlooptijden worden langer. Dat geeft kopers meer keuze, waardoor zij kritischer kunnen zijn en niet opgejaagd worden door de deadline van een inschrijving.

Zo snel mogelijk te koop zetten
Naast de stijgende rente zorgen ook de oorlog in Oekraïne, de huidige gasprijzen en de inflatie voor onrust bij verkopers. Die laatste groep voelt druk om snel de woning op de markt te brengen. Voordat de opbrengst nog verder negatief beïnvloed wordt, moet de deal beklonken zijn. Maar dat betekent in veel gevallen ook het bijstellen van de verwachtingen. Geen wachtlijsten voor bezichtigingen, geen koopovereenkomst voor het bord goed en wel in de tuin staat en geen deadline met meerdere biedingen (ver) boven de vraagprijs. Na een periode van hectiek en steeds hogere prijzen kan dat best wel schakelen zijn voor verkopers. Een goede begeleiding en een onderbouwd advies zijn dan essentieel voor een succesvol traject.

In voor- en tegenspoed
Nu de markt verandert is het belangrijk een makelaar te hebben met een lange staat van dienst. Met bijna 50 jaar ervaring kan Van Dullink NVM Makelaars haar klanten ondersteunen in voor- en tegenspoed. Wij kennen de markt in Lansingerland als geen ander en weten hoe we in een stabiliserende markt de beste resultaten kunnen behalen. Dankzij ons NVM-lidmaatschap kunnen wij gebruik maken van specifieke data en marktanalyses. Deze kennis stelt ons in staat tot een effectieve vraagprijs te komen en woningen bij de juiste doelgroepen te promoten. Wij weten ook precies wat de sterke en minder sterke eigenschappen van een woning zijn en hoe we daar mee om moeten gaan. Bovendien houden we wekelijks de vinger aan de pols, zodat we direct kunnen inspringen op actuele ontwikkelingen.

Nieuwbouw en verkoopadvies
In de tweede helft van 2022 gaan er weer een aantal nieuwbouwprojecten van start in Berkel en Rodenrijs. Via de website van Van Dullink makelaars kunt u aangeven dat u hiervan op de hoogte wilt blijven. U ontvangt dan te zijner tijd informatie. Ook kunt u een gratis verkoopadvies aanvragen. Een van onze makelaars komt dan bij u langs en adviseert u over de waarde van uw woning en de beste strategie om tot een mooie opbrengst te komen. U kunt daarvoor een afspraak maken via 010-5114455 of door een email te sturen aan info@vandullink.nl.