Grens Nationale Hypotheek Garantie per 1 januari 2019 omhoog

Per 1 januari 2019 gaat de NHG-grens omhoog van 265.000 euro naar 290.000 euro. Dat betekent dat kopers die voor hun nieuwe woning niet meer dan 290.000 euro betalen, een hypotheek met NHG kunnen afsluiten.

Deze Nationale Hypotheek Garantie behoedt huizenbezitters voor een restschuld wanneer de woning bij verkoop minder opbrengt dan de af te lossen hypotheek. De kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG zijn eenmalig en worden in 2019 verlaagd naar 0,9% van het totale leenbedrag. Overigens zijn deze kosten snel terug te verdienen, doordat de meeste geldverstrekkers voor een NHG-hypotheek een lagere rente rekenen dan voor een reguliere hypotheek.

NHG-grens stijgt mee met woningprijzen

De grens voor een NHG-hypotheek wordt jaarlijks vastgesteld door het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Dit fonds baseert zich hiervoor op de gemiddelde huizenprijzen, welke worden afgeleid van de koopsommen in juni, juli en augustus van het voorafgaande jaar. Worden woningen meer waard, zoals de laatste tijd het geval is, dan stijgt de NHG-grens mee. Bij dalende prijzen op de woningmarkt, zal ook de NHG-grens naar beneden worden bijgesteld. De uiteindelijk voorgestelde grens wordt altijd ter goedkeuring voorgelegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken.  

Voordelen van kopen met Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie biedt kopers diverse voordelen. Huizenbezitters die een hypotheek met NHG hebben afgesloten, hebben zekerheid dat de hypotheek kan worden afgelost bij een onverhoopt lagere opbrengst. Bijvoorbeeld wanneer de woning op korte termijn verkocht moet worden vanwege een scheiding, overlijden, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Daarnaast hanteren banken in de meeste gevallen een gunstiger rentetarief voor NHG-hypotheken, wat tot lagere maandlasten leidt.

Energiebesparende maatregelen van invloed op NHG-grens

Energiebesparende maatregelen zijn van invloed op het maximaal te lenen bedrag en op de NHG-grens. Mag u in principe niet meer lenen dan 100% van de waarde van de woning, bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen gaat dit percentage omhoog naar 106%. Voor de NHG-grens betekent dit, dat deze in zo’n geval stijgt naar een maximaal aankoopbedrag van 307.400 euro. Bij energiebesparende maatregelen moet u denken aan het plaatsen van zonnepanelen, een energiezuinige HR-ketel, dak- en gevelisolatie of een warmtepomp. Los van het financieringsvoordeel leveren deze investeringen u direct een lagere energierekening op.

Meer informatie over de Nationale Hypotheek Garantie

Heeft u een huis op het oog dat onder de NHG-grens van 290.000 euro ligt? Dan doet u er goed aan zich te verdiepen in de voordelen van een hypotheek met NHG en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. De eenmalige premie van 0,9% geeft u niet alleen zekerheid voor de toekomst, maar kan u bovendien al direct geld besparen op uw maandelijkse lasten. Van Dullink NVM Makelaars helpt u graag bij de aankoop van uw nieuwe woning en adviseert u over de mogelijkheden van de Nationale Hypotheek Garantie. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via het formulier op de website of door te bellen naar 010-5114455.